2 τρόποι να μαγειρέψετε φιλέτο μινιόν

Το φιλέτο μινιόν (ή φιλέτο μπριζόλα όπως λέγεται στα αγγλικά) είναι το πιο τρυφερό μέρος του μοσχαρίσιου ζώου και γι’ αυτό απαιτεί λίγη προσοχή όταν πρόκειται για το μαγείρεμα, διαφορετικά μπορείτε εύκολα να καταλήξετε με ένα στεγνό κομμάτι κρέατος ή/και κάτι που δεν είναι Δεν είναι τόσο τρυφερό όσο θα έπρεπε.

Είναι τρυφερό γιατί το φιλέτο μινιόν είναι από το μοσχαρίσιο φιλέτο, λίγο χρησιμοποιημένος μυς στο πίσω μέρος του κλουβιού και είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν υποβάλλεται σε μεγάλη προσπάθεια που παραμένει τόσο τρυφερό. Για τον ίδιο λόγο έχει πολύ λίγο λίπος (αν υπάρχει καθόλου) μαρμαρωμένο και αυτό συμβάλλει επίσης στην τρυφερότητα. Η συγκεκριμένη κοπή κρέατος είναι επίσης γνωστή για την τιμή της (και κατά τη γνώμη μου) την έλλειψη γεύσης της.

Αποδέχομαι ότι αυτό το τελευταίο σημείο είναι ανοιχτό προς συζήτηση, αλλά όποια και αν είναι η γνώμη σας, πιστεύω ότι κάνει τη διαδικασία μαγειρέματος ακόμη πιο σημαντική για να διασφαλιστεί ότι η υφή διατηρείται και ότι η γεύση αποδίδεται στο μέγιστο. Επιπλέον, δεν πρέπει να στεγνώνει.

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να ψήνουν τη μπριζόλα τους και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση, γι’ αυτό θα ξεκινήσω με αυτήν τη μέθοδο No.1, ναι, είναι γρήγορη και εύκολη, αλλά είναι επίσης εύκολο να κάνετε λάθος. Για να έχετε τη μέγιστη γεύση, είναι τόσο σημαντικό τα πιάτα της ψησταριάς σας να είναι πολύ ζεστά γιατί με αυτόν τον τρόπο η μπριζόλα σας θα γίνει γρήγορα τραγανή εξωτερικά (προσθέτοντας γεύση) και θα σφραγίσει τους χυμούς, ώστε να διατηρείται η μπριζόλα σας υγρή. Αναποδογυρίστε το μία και μόνο μία φορά, μην το πιέζετε γιατί έτσι θα στύψουν τους χυμούς και θα το αλατοπιπερώσετε μετά το μαγείρεμα και όχι πριν. Αν καρυκευτεί (αλατιστεί) πριν θα σκληρύνει τη μπριζόλα και επίσης το αλάτι θα προστατεύσει τη μπριζόλα από τη ζέστη – όχι αυτό που θέλουμε. Δύο λεπτά για κάθε πλευρά της μπριζόλας θα είναι τέλεια.

Η δεύτερη μέθοδος είναι επίσης μια εξαιρετικά δημοφιλής συνταγή για φιλέτο μινιόν στη σχάρα και αυτή είναι να το μαγειρέψετε τυλιγμένο σε μπέικον, αλλά η μεγάλη πρόκληση με αυτό είναι να κάνετε το μπέικον τραγανό εξωτερικά χωρίς να παραψήσετε τη μπριζόλα και να στεγνώσετε το κρέας.

Ουσιαστικά φτύνετε ψητό ολόκληρο το φιλέτο αφού το έχετε τυλίξει σε ραβδωτό μπέικον (ασφαλισμένο με μπαστούνια κοκτέιλ). Η σούβλα που ψήνεται σε δυνατή φωτιά διαρκεί περίπου 10 λεπτά για να τραγανίσει το μπέικον και να ψηθεί απαλά η εξωτερική περιοχή του φιλέτου και στη συνέχεια το κρέας αφαιρείται από τη ράβδο της σούβλας και αφήνεται να κρυώσει.

Μόλις κρυώσουν, τα μπαστούνια του κοκτέιλ αφαιρούνται από το μπέικον (το μπέικον μένει στη θέση του γιατί έχει τραγανίσει όμορφα) και το ψημένο ψαρονέφρι κόβεται σε χοντρές φέτες για να δημιουργηθούν οι μπριζόλες φιλέτο μινιόν ήδη τυλιγμένες σε τραγανό μπέικον.

Στη συνέχεια, είναι απλώς θέμα να ακολουθήσετε την παραπάνω συνταγή όσον αφορά το μαγείρεμα ζεστό και γρήγορο δίνοντας σε κάθε πλευρά της μπριζόλας περίπου 2 λεπτά και όχι περισσότερο. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Σχολιάστε