Συμπυκνωμένη ιστορία της πακιστανικής κουζίνας

Η πακιστανική κουζίνα λέγεται ότι είναι ένας συνδυασμός τριών ασιατικών περιοχών: Μέσης Ανατολής, Κεντρικής Ασίας και Νότιας Ασίας. Αυτό το είδος κουζίνας είναι γνωστό ιδιαίτερα για τη συχνά πικάντικη γεύση και τον πλούτο του. Στο Ανατολικό Πακιστάν, όπως το Σιντ και το Παντζάμπ, το φαγητό μπορεί να είναι πολύ ζεστό και πικάντικο. Τα τρόφιμα στο Δυτικό Πακιστάν, δηλαδή στη Βορειοδυτική Συνοριακή Επαρχία και στο Μπαλουχιστάν, είναι πιο γνωστό ότι χρησιμοποιούν ήπια αρωματικά μπαχαρικά και σχετικά λιγότερο λάδι. Το κυρίως πιάτο σερβίρεται επίσης με σταρένιο ψωμί ή ρύζι. Οι σαλάτες τρώγονται συνήθως με το κυρίως πιάτο αντί πριν.

Οι Πακιστανοί τρώνε περίπου τρία γεύματα την ημέρα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, οι οικογένειες συνήθως πίνουν τσάι μαζί με ψητά ή τηγανητά από το τοπικό αρτοποιείο. Το πρωινό συνήθως αποτελείται από αυγά, ψωμί σε φέτες, parathas, κρέας σε φέτες (geema), φρέσκα φρούτα, γάλα, μέλι, βούτυρο, μαρμελάδα και πάνω από διάφορα φαγητά. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού, σερβίρονται κάρυ με κρέας ή φακές, μαζί με ρύζι ή ψωμί. Οι πατάτες και το κρέας είναι επίσης δημοφιλή πιάτα. Στο τέλος της ημέρας, το δείπνο είναι το κύριο γεύμα. Οι οικογένειες είναι σπίτι από το σχολείο ή τη δουλειά και μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για να φάνε γεύματα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν. Τρόφιμα όπως οι φακές δεν καταναλώνονται συνήθως την ώρα του δείπνου γιατί θεωρούνται ημερήσιο γεύμα.

Στο πλαίσιο της πακιστανικής διατροφής, το κρέας παίζει μεγάλο ρόλο σε σύγκριση με άλλες κουζίνες της Νότιας Ασίας. Σύμφωνα με στατιστικές του 2003, ένας μέσος Πακιστανός καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο κρέας από έναν μέσο Ινδό. Τα πιο δημοφιλή κρέατα είναι το αρνί, το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Τα θαλασσινά δεν τρώγονται πολύ συχνά, αλλά είναι γνωστό ότι είναι πιο δημοφιλή στις παράκτιες περιοχές του Sindh και του Balochistan.

Σχολιάστε