Μαγείρεμα σε Πήλινη Κατσαρόλα σε όλο τον κόσμο

Αν και τα πήλινα μαγειρικά σκεύη μόλις έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα φτερά τους στη Βόρεια Αμερική και ειδικά στις ΗΠΑ, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή κάθε μέρα, τα καθαρά πήλινα δοχεία χρησιμοποιούνται σε άλλους πολιτισμούς εδώ και αιώνες. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε κάθε κουζίνα σε όλο τον κόσμο, το ίδιο, πολύ βασικό, μαγείρεμα σε πήλινη κατσαρόλα γίνεται τόσο διαφορετικά.

Πήλινα μαγειρικά σκεύη στην ασιατική κουζίνα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα είναι μία από τις χώρες που χρησιμοποιούν καθαρά πήλινα δοχεία για εκατοντάδες χρόνια. Χρησιμοποιείται κυρίως για πιάτα κοτόπουλου που φέρουν την ετικέτα “hotpot”, τα οποία διαφέρουν από τα πιάτα “hot pot” που βλέπετε στα μενού, τα οποία μαγειρεύονται στο τραπέζι και σερβίρονται σε μεταλλικά μπολ. Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα κάνουν επίσης μεγάλη χρήση του πήλινου δοχείου, το οποίο τοπικά ονομάζεται pahi, και το χρησιμοποιούν κυρίως για ρύζι και ψάρι κάρυ. Στο Βιετνάμ, οι κατσαρόλες έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με το μέγεθος και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται για μαγειρευτά.

Πήλινα μαγειρικά σκεύη στην αφρικανική κουζίνα

Όταν σκέφτεστε τα σκεύη από καθαρό πηλό και την Αφρική, το μυαλό σας πηγαίνει κατευθείαν στο Μαρόκο, καθώς η εικόνα των σκληρά εργαζόμενων αγγειοπλάστων σε στενά, μικρά δρομάκια είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο, αυτή δεν είναι σίγουρα η μόνη χώρα στην αφρικανική ήπειρο που χρησιμοποιεί τακτικά πήλινα δοχεία, καθώς η Αιθιοπία χρησιμοποιεί αυτό το είδος μαγειρικών σκευών από την αρχαιότητα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αρκετές συνταγές στην κουζίνα της Αιθιοπίας που έχουν μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση, μια που δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε μεταλλικά σκεύη.

Καθαρά πήλινα δοχεία στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή κουζίνα ανακάλυψε τα πήλινα μαγειρικά σκεύη λίγο αργότερα από τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες, αλλά παρόλα αυτά τα χρησιμοποίησε καλά. Στη Γερμανία, χρησιμοποιείται κυρίως για το μαγείρεμα κρέατος, ειδικά χοιρινού ψητού, επομένως χρησιμοποιείται στο φούρνο. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία και πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα χρησιμοποιούν τόσο για πιάτα φούρνου όσο και για μαγείρεμα σε εστίες. Παρόλο που η ευρωπαϊκή ήπειρος έφτασε στο πιάτο λίγο αργότερα, η ποικιλία της στις κουζίνες έκανε τη χρήση πήλινων δοχείων και τηγανιών πολύ διαφορετική και ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν αυτά τα δοχεία όχι μόνο για πιάτα με κρέας, αλλά και για λαχανικά, σούπες, γιαούρτια και άλλα. .

Μαγείρεμα σε πήλινη κατσαρόλα στις ΗΠΑ

Τέλος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα σκεύη από καθαρό πηλό απλώς επιστρέφουν. Αυτά τα σκάφη ήταν πολύ δημοφιλή στους ιθαγενείς αμερικανικούς πολιτισμούς, αλλά όταν έφτασαν οι Ευρωπαίοι τα σκεύη ανέλαβαν τη σκυτάλη. Ωστόσο, καθώς οι Αμερικάνοι γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και την υγεία, τα πήλινα σκεύη επιστρέφουν πολύ δυνατά. Εάν η τάση επιμένει, μαγείρεμα σε πήλινη κατσαρόλα θα γίνει πιθανώς ο πιο συνηθισμένος τύπος μαγειρέματος που γίνεται στα αμερικανικά σπίτια.

Σχολιάστε