Οι Ινδιάνοι Arawak, Carib και Taino ήταν οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών της Καραϊβικής. Αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι κατέλαβαν τα σημερινά νησιά των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, την Κούβα, τη Δομινίκα, τη Γρενάδα, την Αϊτή, το Τρινιδάδ και την Τζαμάικα. Η καθημερινή τους διατροφή αποτελούνταν από λαχανικά και φρούτα όπως παπάου, γιαμ, γκουάβα και μανιόκα. Το Ταίνο ξεκίνησε τη διαδικασία μαγειρέματος κρέατος και ψαριού σε μεγάλα πήλινα δοχεία.
Οι Arawaks είναι οι πρώτοι άνθρωποι που είναι γνωστό ότι έφτιαξαν μια σχάρα από λεπτές πράσινες ξύλινες λωρίδες πάνω στις οποίες μαγείρευαν αργά το κρέας, επιτρέποντάς του να ενισχυθεί από τη γεύση του ξύλου. Αυτή η σχάρα ονομαζόταν barbacoa και η λέξη που γνωρίζουμε σήμερα ως barbeque προέρχεται από αυτήν την πρώιμη ινδική μέθοδο μαγειρέματος.
Οι Ινδιάνοι της Καραϊβικής πρόσθεσαν περισσότερο μπαχαρικό στο φαγητό τους με σάλτσες καυτερής πιπεριάς και πρόσθεσαν επίσης χυμό λεμονιού και λάιμ στις συνταγές τους με κρέας και ψάρι. Οι Carib λέγεται ότι έφτιαξαν το πρώτο πιπέρι στιφάδο. Δεν υπάρχουν συνταγές αφού κάθε φορά που οι Ινδοί έφτιαχναν το πιάτο, πάντα πρόσθεταν νέα υλικά. Η Καραϊβική είχε μεγάλη επίδραση στην πρώιμη ιστορία της Καραϊβικής και η θάλασσα της Καραϊβικής πήρε το όνομά της από αυτή τη φυλή.
Τότε η Καραϊβική έγινε σταυροδρόμι για τον κόσμο. . .
Μόλις οι Ευρωπαίοι έφεραν Αφρικανούς σκλάβους στην περιοχή, η διατροφή των σκλάβων περιελάμβανε κυρίως τρόφιμα που οι ιδιοκτήτες σκλάβων δεν ήθελαν να φάνε. Έτσι, οι σκλάβοι έπρεπε να είναι εφευρετικοί και ανακάτευαν τα παραδοσιακά αφρικανικά φαγητά τους με βασικά είδη που βρίσκονταν στα νησιά. Οι Αφρικανοί εισήγαγαν τις μπάμιες, το callaloo, τα κέικ ψαριών, το αλάτι, το ackee, την πουτίγκα και τη σούζα, τα μάνγκο και η λίστα συνεχίζεται.
Οι περισσότεροι σημερινοί ντόπιοι των νησιών της Καραϊβικής τρώνε μια σημερινή διατροφή που αντικατοπτρίζει τα κύρια συστατικά των αυθεντικών πρώιμων αφρικανικών πιάτων και περιλαμβάνει μανιόκα, γλυκοπατάτες, γιαμ, πλατάνια, μπανάνες και αλεύρι καλαμποκιού.
Οι Αφρικανοί άνδρες ήταν κυνηγοί στην πατρίδα τους και συχνά έλειπαν από το σπίτι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μαγείρευαν πικάντικο χοιρινό πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, και αυτή η παράδοση εκλεπτύνθηκε από τους πρώτους σκλάβους στην Τζαμάικα. Η τεχνική είναι γνωστή σήμερα ως «τρεμάτο» μαγείρεμα και το μυστικό περιλαμβάνει μια αργή διαδικασία μαγειρέματος κρέατος. Η Τζαμάικα είναι διάσημη για το κοτόπουλο και το χοιρινό κρέας, και θα βρείτε jerk σε όλο το νησί.
Μετά την κατάργηση της δουλείας, οι Ευρωπαίοι πήγαν στην Ινδία και την Κίνα για εργασία και εισήχθησαν περισσότερα στυλ μαγειρικής. Μεγάλο μέρος της ινδικής μαγειρικής κουλτούρας παραμένει ζωντανή και καλά στην Καραϊβική σήμερα με την εισαγωγή κρέατος με κάρυ και σκόνη κάρυ. Οι Ινδοί το αποκαλούν kari podi, και έχουμε γνωρίσει αυτή την πικάντικη γεύση ως κάρυ.
Οι Κινέζοι εισήγαγαν το ρύζι, το οποίο είναι πάντα βασικό στοιχείο στα σπιτικά νησιώτικα γεύματα. Οι Κινέζοι εισήγαγαν επίσης τη μουστάρδα και οι πρώτοι Πορτογάλοι ναυτικοί εισήγαγαν τον δημοφιλή μπακαλιάρο.
Οι περισσότεροι επισκέπτες στην Καραϊβική δεν έχουν ιδέα ότι τα οπωροφόρα δέντρα και τα φρούτα που ήταν τόσο γνωστά στα νησιά εισήχθησαν από τους πρώτους Ισπανούς εξερευνητές. Τα οπωροφόρα δέντρα και τα φρούτα που έφεραν από την Ισπανία περιλαμβάνουν πορτοκάλι, λάιμ, τζίντζερ, πλατάνια, σύκα, χουρμαδιές, ζαχαροκάλαμο, σταφύλια, ταμαρίνθ και καρύδες.
Ακόμη και τα νησιά της Πολυνησίας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μαγειρική της Καραϊβικής. Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε την ταινία “Mutiny on the Bounty”, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο πλοίο μετέφερε φρούτο, το οποίο φορτώθηκε στο πλοίο από τα νησιά Ταϊτή και Τιμόρ. Στην ταινία το πλήρωμα ανέλαβε το πλοίο, ανάγκασε τον καπετάνιο να μπει σε μια μικρή βάρκα για να τα βγάλει πέρα μόνος του και πέταξαν το ψωμί, το οποίο θεωρούσαν «παράξενο φρούτο» στη θάλασσα. Ένα άλλο πλοίο ήταν πιο επιτυχημένο στο να φέρει άρτο φρούτο από την Πολυνησία στην Τζαμάικα και στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες. Το Breadfruit είναι μια βασική δίαιτα στην σημερινή Καραϊβική
Η Αμερική είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή φασολιών, καλαμποκιού, κολοκύθας, πατάτας, ντομάτας και πιπεριάς τσίλι στην Καραϊβική. Στην πραγματικότητα αυτά τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν είχαν δει ποτέ στην Ασία, την Ευρώπη ή την Αφρική, έτσι η Αμερική εισήγαγε αυτά τα τρόφιμα στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της Καραϊβικής.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η μαγειρική της Καραϊβικής είναι τόσο πλούσια και δημιουργική με τις γεύσεις της Αφρικής, της Ινδίας και της Κίνας, μαζί με ισπανικές, δανικές, πορτογαλικές, γαλλικές και βρετανικές επιρροές. Το φαγητό που σερβίρεται στα νησιά της Καραϊβικής έχει επηρεαστεί από τους πολιτισμούς του κόσμου, αλλά κάθε νησί προσθέτει τη δική του ιδιαίτερη γεύση και τεχνική μαγειρικής.