Η χορτοφαγική διατροφή συμπληρώνει έναν πνευματικό τρόπο ζωής

Οι αρχές της πνευματικότητας παρέμειναν ίδιες ανά τους αιώνες. Η σύγχρονη επιστήμη μόλις τώρα καταλήγει στα συμπεράσματα που οι άγιοι και οι μύστες έχουν συνειδητοποιήσει από αμνημονεύτων χρόνων. Και στον τομέα της διατροφής, η σύγχρονη έρευνα επιβεβαιώνει την υπεροχή της διατροφής που ακολουθούν όσοι κάνουν πνευματική ζωή – τη χορτοφαγική διατροφή. Από κάθε άποψη – πνευματική, ηθική και σωματική – η χορτοφαγική διατροφή είναι η πιο κατάλληλη για τον άνθρωπο. Και για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στην αυτογνωσία και τη θεογνωσία, μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή είναι απαραίτητη.

Αν εξετάσουμε διάφορες θρησκευτικές και μυστικιστικές παραδόσεις, διαπιστώνουμε ότι συνιστούν ή απαιτούν χορτοφαγία. Μια τέτοια δίαιτα συνδέεται με τις πρώτες θρησκευτικές παραδόσεις. Έτσι, ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του ήταν αυστηροί χορτοφάγοι. Ο Έλληνας σοφός δίδαξε: “Φίλοι μου, μη μολύνετε το σώμα σας τρώγοντας ακάθαρτα φαγητά. Έχουμε αρκετά δημητριακά και δέντρα που είναι φορτωμένα με φρούτα. Έχουμε νόστιμα λαχανικά και ρίζες που μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα. Και δεν υπάρχει έλλειψη γάλα και μέλι. Η γη μας έχει αφθονία από τέτοια αγνά και ακίνδυνα τρόφιμα και δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε γεύματα για τα οποία πρέπει να χυθεί αίμα και να θυσιαστεί αθώα ζωή».

Πολλοί από τους διάσημους πρώιμους φιλοσόφους όπως ο Πλάτωνας, ο Πλωτίνος, ο Εμπεδοκλής, ο Απολλώνιος, ο Πλούταρχος και ο Πορφύριος ακολούθησαν επίσης τη χορτοφαγική διατροφή. Και πάλι, πολλές από τις πρώιμες θρησκείες μυστηρίου, όπως οι Ορφικοί και οι Εσσαίοι είχαν τη χορτοφαγία ως προϋπόθεση για τη μύηση. Αν μελετήσουμε προσεκτικά την Αγία Γραφή, διαπιστώνουμε ότι ο Θεός προόριζε τον άνθρωπο να είναι χορτοφάγος. Στη Γένεση, ο Θεός λέει: «Σου έδωσα κάθε σπόρο που φέρει βότανα, που είναι επάνω στο πρόσωπο όλης της γης, και κάθε δέντρο, μέσα στο οποίο είναι ο καρπός ενός δέντρου σπόρου· σε σένα θα είναι για κρέας» (Γένεση 1:29). Ακόμη και όταν ο Θεός έδωσε στον Μωυσή τις Δέκα Εντολές, η χορτοφαγία υπονοήθηκε αναγκαστικά. Αν ακολουθήσουμε την εντολή, «Μη σκοτώσεις» (Έξοδος 20:13), φυσικά αποκλείεται να φάμε κρέας, ψάρι, πουλερικά ή αυγά. Πώς μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε λάτρεις του Θεού, λάτρεις της δημιουργίας Του, αν σκοτώσουμε τα ταπεινά μέλη της οικογένειας του Θεού;

Ο Ιησούς Χριστός ήταν ο Απόστολος της Ειρήνης. ήταν η ενσάρκωση της μη βίας. Δίδαξε: «Όποιος σε χτυπήσει στο δεξί σου μάγουλο, γύρισε σε αυτόν και το άλλο» (Ματθαίος 5:39). Αν ήταν μη βίαιος σε αυτόν τον βαθμό, θα μπορούσε να ήταν βίαιος στα κατώτερα σκαλοπάτια της δημιουργίας του Θεού; Ο Χριστός δίδαξε την παγκόσμια αγάπη και την απόλυτη μη βία. Μας ζήτησε να μην επιδοθούμε σε κανένα φόνο και πρόσταξε να έχουμε αγάπη για όλους.

Οι μεγάλοι άγιοι των Σούφι του παρελθόντος ήταν χορτοφάγοι. Έτσι, ο Μιρντάντ δηλώνει: «Εκείνοι που ακολουθούν το πνευματικό μονοπάτι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι αν πάρουν σάρκα, πρέπει να το πληρώσουν με τη σάρκα τους». Ο Βούδας, ο συμπονετικός, δίδαξε τη μη βία προς όλα τα πλάσματα και αρχικά οι οπαδοί του ήταν χορτοφάγοι. Ο Μαχαβίρα, ο ιδρυτής της θρησκείας των Τζαϊν κήρυξε μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Και, φυσικά, η χορτοφαγία είναι αναπόσπαστο μέρος της ινδουιστικής θρησκευτικής παράδοσης. Στους Sikh Gurdwaras (ναούς) δεν σερβίρεται κρέας στην ελεύθερη κουζίνα και όταν οι Σιχ τηρούν μια θρησκευτική τελετή στα σπίτια τους, σερβίρονται χορτοφαγικά γεύματα μετά την απαγγελία των γραφών. Ένας Mughal ιστορικός έχει καταγράψει σημαντικά στο βιβλίο του Dabistan-e-Mazahib (Σχολή Θρησκειών) ότι ο γκουρού Arjan Dev έκανε μια ειδική διακήρυξη: «Η κατανάλωση κρέατος απαγορεύεται σε όσους ακολουθούν τον Guru Nanak».

Οι οδηγίες προς τους μαθητές που δίνονται από τον Έκτο Σιχ Γκουρού Χαρ Γκόμπιντ είναι αρκετά σαφείς: «Μην πλησιάζετε σε ψάρια και κρέας». (Αυτές οι οδηγίες, που στάλθηκαν σε μια εγκύκλιο που ονομάζεται “Hukamnama”, διατηρούνται στο Patna Saheb Gurdwara.)

Εάν κάνετε μια συγκριτική μελέτη των θρησκευτικών παραδόσεων, θα διαπιστώσετε ότι αφού ένας άγιος ή ένας Δάσκαλος έχει ολοκληρώσει τη διακονία του, η εσωτερική πλευρά των διδασκαλιών του ξεχνιέται γρήγορα και αντικαθίσταται από τελετουργίες και τελετουργίες. Για να γίνουν οι διδασκαλίες πιο αποδεκτές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, γίνονται αλλαγές στη διατροφή και την πειθαρχία από αυτούς που τον ακολουθούν. Αλλά η μυστικιστική παράδοση είναι ξεκάθαρη στην υποστήριξη της χορτοφαγίας.

Σχολιάστε